Alles wat je moet weten over de jaarlijkse belastingaangifte
Het is weer zover: de jaarlijkse belastingaangifte staat voor de deur. Voor velen een verplichting waar ze liever niet aan denken, maar het is een essentieel onderdeel van je financiële huishouding. Toch kan het ook in je voordeel werken! In deze blog nemen we je mee in het waarom, hoe en wanneer van de belastingaangifte, zodat jij goed voorbereid bent en misschien zelfs geld terugkrijgt!
Waarom moet je belastingaangifte doen?
De Belastingdienst gebruikt de aangifte om te controleren of je te veel of te weinig belasting hebt betaald. Werk je in loondienst? Dan wordt er vaak al belasting ingehouden, maar mogelijk heb je recht op aftrekposten zoals studiekosten of zorgkosten. Voor ondernemers is de aangifte nóg belangrijker, omdat zij zelf belasting moeten berekenen en betalen. Daarnaast kun je soms recht hebben op belastingteruggave. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten die je maakt voor je werk of kosten die je hebt gemaakt voor een verbouwing aan je huis. Door goed op te letten en je aangifte zorgvuldig in te vullen, kun je misschien een mooi bedrag terugkrijgen.
Wanneer moet je aangifte doen?
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot en met 30 april. Doe je aangifte vóór 1 april, dan belooft de Belastingdienst dat je uiterlijk 1 juli bericht krijgt over je definitieve aanslag. Wacht je langer, dan kan het proces langer duren. Voor ondernemers gelden soms andere deadlines, afhankelijk van de belastingsoort. Als je vermoedt dat je belasting moet bijbetalen en je wilt onaangename verrassingen vermijden, is het slim om al vroeg een voorlopige berekening te maken. Zo kun je op tijd maatregelen nemen en een betalingsregeling aanvragen als dat nodig is.
Hoe doe je aangifte?
Gelukkig is de belastingaangifte de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger geworden. Dit zijn de stappen:
- Log in op Mijn Belastingdienst met je DigiD.
- Controleer de vooraf ingevulde gegevens, zoals je salaris, hypotheek en toeslagen.
- Voeg aftrekposten toe, zoals zorgkosten, studiekosten of giften.
- Check je voorlopige aanslag en bekijk of je moet betalen of geld terugkrijgt.
- Verstuur de aangifte en wacht op je definitieve aanslag. Wil je liever niet zelf aan de slag? Dan kun je altijd een belastingadviseur inschakelen. Dit kost je wat geld, maar kan je uiteindelijk meer belastingvoordeel opleveren.
Handige tips om meer terug te ontvangen
- Check alle aftrekposten: Kosten voor zorg, studie of een schenking aan goede doelen kunnen je belastingvoordeel opleveren.
- Fiscale partners? Als je samen aangifte doet, kun je inkomsten en aftrekposten slim verdelen.
- Werk je als zzp’er? Vergeet dan niet de ondernemersaftrek en zelfstandigenaftrek mee te nemen.
- Heb je een huis gekocht? De kosten van de hypotheekadviseur en notariskosten zijn vaak aftrekbaar.
- Pensioen en lijfrente? Soms kun je inleg in een lijfrentepolis aftrekken en zo belasting besparen.
Wat als je te laat bent…
Ben je te laat? Dan kun je een boete krijgen van de Belastingdienst. Vraag op tijd uitstel aan als je verwacht dat je het niet haalt. Dit kan eenvoudig via Mijn Belastingdienst of telefonisch. Houd er rekening mee dat uitstel geen afstel is: vroeg of laat moet de aangifte toch worden gedaan.
Conclusie
Belastingaangifte doen is misschien niet je favoriete bezigheid, maar het is wel belangrijk én kan je geld besparen! Met een goede voorbereiding en de juiste aftrekposten kun je optimaal profiteren van je belastingaangifte. Dus, pak een kop koffie, log in bij de Belastingdienst en zorg dat je voor 30 april alles geregeld hebt!
Alles wat je moet weten over de jaarlijkse belastingaangifte
- Gepubliceerd: 8th Mar 2025